Op 22 juni 2018 ging de Noord/Zuidlijn open, die nu dagelijks ruim 100.000 mensen vervoert. Maar het project is nog niet afgerond: er zijn plannen voor de bouw van parkeergarages binnen de casco’s van twee ondergrondse stations, een ondergrondse voetgangersverbinding vanuit station Rokin naar winkelpanden aan het Rokin en de bouw van een nieuwe afbouw van ondergronds metrostation Sixhaven.

De rol van de Omgevingsdienst

Al voordat de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) werd opgericht in 2014, werd besloten de vergunningverlening voor de Noord/Zuidlijn projectmatig uit te voeren. De ervaringen die daarmee zijn opgedaan, zijn gebruikt om ook bij andere omvangrijke projecten op die manier te werken. Wij hebben ook de laatste fase van de bouw van de Noord/Zuidlijn op projectmatige manier begeleid. Daarbij speelden grote vergunningen op het gebied van veiligheid en andere aspecten.

Twintig jaar bouwgeschiedenis

Bij het project speelden de gereedmeldingen van de vele bouwvergunningen en gebruiksmeldingen voor het brandveilig gebruik een grote rol. In deze fase was het aan de vergunninghouder om aan te tonen dat gebouwd is volgens de vele bouwvergunningen. Dit gereedmeldingsproces was bijzonder, gezien de omvang en de duur van het project en de grote hoeveelheden gebruikte materialen en verschillende bouwmethoden. In feite wordt twintig jaar bouwgeschiedenis langs de meetlat gelegd. Het was aan de OD NZKG om te beoordelen of voldoende aantoonbaar was gemaakt dat de metrolijn veilig kon worden gebruikt.

Toezicht

De taak van de OD NZKG bij de Noord-Zuidlijn is enerzijds om toe te zien op de veiligheid van de omgeving, zoals de gebruikers van de openbare weg, en van de bestaande, vaak historische, bebouwing dicht op de bouwkuipen van de stations. Anderzijds zien wij erop toe dat het gebouwde volgens de vergunningen voldoende veilig in gebruik kan worden genomen.

Stem