Bodemenergie is het gebruik van warmte en koude in de bodem. Met een bodemenergiesysteem kunnen we een gebouw of woning verwarmen of koelen. Er zijn twee soorten bodemenergiesystemen:
Open bodemenergiesysteem
Een open bodemenergiesysteem gebruikt grondwater. De warmte of koude van het grondwater gebruikt men voor verwarming of koeling. Het grondwater wordt daarna weer terug in de bodem gebracht.
Voor een open bodemenergiesysteem met een capaciteit van meer dan 10 m3/uur en alle systemen binnen een interferentiegebied heeft u een vergunning nodig(Waterwet). Dat betekent dat aan de onttrekking van het grondwater voorschriften worden gesteld om het grondwater en de gebruikers daarvan te beschermen.
Voor kleine open bodemsystemen doet u een melding via het formulier ‘melden open bodemenergiesysteem < 10m3/uur op ons loket .
Gesloten bodemenergiesysteem
Bij een gesloten bodemenergiesysteem wordt geen grondwater gebruikt. Vloeistof loopt door buizen die warmte of koude afgeven vanuit de bodem aan een warmtepomp.
Voor een gesloten bodemenergiesysteem met een capaciteit groter dan 70 kW en systemen die binnen een door de gemeente vastgesteld interferentiegebied liggen is een Omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM) nodig.