Vrijwel alle bedrijven moeten voldoen aan de Wabo en de Wet milieubeheer. De Wet milieubeheer schrijft voor aan welke regels en voorschriften bedrijven moeten voldoen om het milieu ‘de grootst mogelijke bescherming te bieden’. Op grond hiervan moet een ondernemer de algemene milieuregels, het Activiteitenbesluit dus, naleven en een melding bij ons indienen of een omgevingsvergunning voor milieu (voorheen: milieuvergunning) aanvragen.
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) ziet erop toe dat bedrijven deze regels naleven. Om zo effectief en efficiënt mogelijk te controleren en handhaven, analyseren we heel veel verschillende informatie (bijvoorbeeld risicogerichte branchecontroles, netwerkanalyses en geografische analyses). Zo stellen we prioriteiten en richten we ons toezicht vooral op die branches, ketens en bedrijven die daadwerkelijk de grootste risico’s voor de leefomgeving vormen.
Voordat een ondernemer een melding doet of een aanvraag indient, is het verstandig om met ons af te stemmen in een vooroverleg. Doel van het vooroverleg is inzicht te krijgen in de vergunbaarheid van de aanvraag en efficiënt te zorgen voor het indienen van een volledige en correcte aanvraag.
Als bedrijf moet u aan veel eisen voor milieu en energiebesparing. Kijk hiervoor bij milieu inspectie en duurzaamheid.
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied verleent namens een aantal gemeenten en provincies vergunningen op basis van de Wet milieubeheer, Wet bodembescherming, Waterwet en de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht.
Tijdens deze wettelijke besluitvormingsprocessen komt een moment dat u als inwoner inspraak heeft. Dit moment kondigt het bevoegd gezag aan in een bekendmaking.
Actuele bekendmakingen vindt u op officielebekendmakingen.nl, op ons loket en in sommige gevallen in huis-aan- huis bladen.
Bedrijven met vergunningplicht moeten zogenoemde ‘ongewone voorvallen’ (zowel kleine als ernstige incidenten) op het gebied van milieu en bouw bij ons melden. Daarvoor kunnen zij onze consignatiedienst 24 uur per dag, 7 dagen per week bereiken. Meldingen kunnen ook binnenkomen via de gemeenschappelijke meldkamers van onze crisispartners (zoals Veiligheidsregio’s en politie).
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) biedt hulpdiensten, bevoegd gezag en betrokken veiligheidsregio’s, advies en ondersteuning ter plaatse (bij ernstige incidenten). Wij zorgen er ook voor dat de betrokken bestuurders tijdig worden geïnformeerd.