Een bodemenergiesysteem (vaak ook warmte-koude opslagsysteem of WKO genoemd) is een duurzame manier om een woning, kantoor, instelling of bedrijfspand te verwarmen of af te koelen.
Een open bodemenergiesysteem met een capaciteit van meer dan 10 m3/uur en alle systemen binnen een interferentiegebied zijn vergunningplichtig (zie Waterwet). Dat betekent dat aan de onttrekking van het grondwater voorschriften worden gesteld, ter bescherming van het grondwater en de gebruikers daarvan. Kleinere systemen zijn meldingsplichtig. Hiervoor gelden lichte administratieve voorwaarden.
Voor een gesloten bodemenergiesysteem met een capaciteit groter dan 70 kW en systemen die binnen een door de gemeente vastgesteld interferentiegebied liggen is een Omgevingsvergunning beperkte milieutoets (OBM) nodig. Voor overige gesloten systemen volstaat een melding via het Digitaal Loket van de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG).
Het melden van een bodemenergiesysteem geeft de gebruiker rechtspositie. Het systeem wordt dan geregistreerd en toekomstige bodemgebruikers in de buurt moeten daarmee rekening houden.