Een aanvrager van een bouwvergunning, ofwel een Omgevingsvergunning Bouw, laat zich ondersteunen door professionele partijen, zoals een architect, aannemer en een ontwerpend constructief bureau. De vergunningverlener toetst de complete aanvraag aan de geldende wet- en regelgeving. De vergunningverlener kan zich hierbij laten adviseren door deskundigen, zoals de gemeente als het gaat om ruimtelijke inpassing of de Brandweer als in het gebouw specifieke brandveiligheidsinstallaties komen.
Voor de toets op de constructieve veiligheid van het gebouw heeft de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) een eigen team in huis. Het team Constructieve Veiligheid toetst het ‘constructieprincipe’ (fundering, belasting en stabiliteit). Zij doen dat in opdracht van onze opdrachtgevers, vooral voor de gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer. De constructieve veiligheid is wettelijk geregeld in de Woningwet, de Wabo en de Awb. Hierin wordt verwezen naar het Bouwbesluit (algemene maatregel van bestuur), waarin het wettelijk kader wordt aangegeven.
Als de aanvraag compleet en conform de wetgeving is, kan de bouwvergunning worden verleend, met daarin soms nog nadere voorwaarden. De toezichthouder Bouw houdt toezicht op de bouw, verbouw of sloop van het bouwwerk. Bij gebouwen met een zogenoemd ‘bijzonder gebruik’, wanneer veel mensen er tegelijk gebruik van maken bijvoorbeeld, houdt de bouwinspecteur periodiek controle op het veilige gebruik van het bouwwerk.
In het kader van de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen zijn er veranderingen op komst, onder meer voor het toetsen van de omgevingsvergunning op het gebied van constructieve veiligheid: een deel van deze toets zal door marktpartijen worden uitgevoerd. De werkzaamheden van de OD NZKG zullen naar verwachting meer verschuiven naar een adviserende rol vooraf en tijdens de realisatie.
Natuurbescherming is een vast onderdeel in de omgevingsvergunning. Bij activiteiten als bouwen of slopen van gebouwen, graafwerkzaamheden en bodemsaneringen, droogleggingen in de provincie Noord-Holland, moet men een zogenoemde natuurtoets laten uitvoeren.
Blijkt daaruit dat door de activiteiten de natuur wordt bedreigd, dan is een ontheffing of een vergunning volgens de Wet natuurbescherming nodig. Wij wijzen de aanvrager van een omgevingsvergunning daar ook op. Heeft de aanvrager geen toestemming aangevraagd bij de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord, terwijl dat toch was vereist, dan kan een project worden stilgelegd en is zelfs strafrechtelijke vervolging mogelijk.