Goed ondernemen betekent ook het naleven van milieuregels. De milieuregels voor een bedrijf zijn vastgelegd in een vergunning of in algemene regels, die de veiligheid borgen en een gezonde en duurzame leefomgeving voorstaan.
De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgbied (OD NZKG) bezoekt bedrijven die onder de Wet milieubeheer (Wm) vallen regelmatig. Wij voeren aangekondigde en onaangekondigde bezoeken uit. Bij een bezoek aan een bedrijf controleert onze inspecteur of het bedrijf zich aan de milieuregels houdt. De controlefrequentie is afhankelijk van de bedrijfsactiviteiten, risico’s en grootte van het bedrijf.
Als de toezichthouder een of meer overtredingen heeft geconstateerd, moet de ondernemer deze verhelpen. Afhankelijk van het historisch naleefgedrag en de zwaarte van de overtreding, bepaalt de toezichthouder welke instrumenten hij of zij inzet.
Als de overtreding een beperkt milieurisico met zich meebrengt, maakt de ondernemer afspraken met de toezichthouder over het opheffen van de overtreding. Na afloop van de termijn vindt een hercontrole plaats. Is de overtreding dan nog niet opgelost, dan zet de omgevingsdienst een sanctietraject in gang. Als bij de ondernemer in het verleden eerder overtredingen zijn geconstateerd, kan de inspecteur direct overgaan tot het opleggen van sancties.
Als de overtreding een groot risico op milieuschade met zich meebrengt of als de toezichthouder een overtreding opnieuw constateert, wordt veelal direct een sanctietraject in gang gezet. Bij het opleggen van een sanctie, zoals een last onder dwangsom, moet de ondernemer binnen een vastgestelde begunstigingstermijn de overtreding oplossen. Wordt de overtreding niet op tijd opgelost of constateert de omgevingsdienst de overtreding opnieuw, dan moet de ondernemer een geldbedrag betalen.
In uitzonderlijke situaties met een acuut risico op milieuschade kan de omgevingsdienst bestuursdwang toepassen. Bestuursdwang is bijvoorbeeld het sluiten van (een onderdeel van) een bedrijf.