De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied (OD NZKG) toetst namens de opdrachtgevers de opslag en verkooppunten van consumentenvuurwerk binnen ons werkgebied aan de eisen van het Vuurwerkbesluit. De controles zijn gericht op het veilig opslaan en verkopen van het oudejaarsvuurwerk.
Daarnaast neemt de OD NZKG namens de provincie Noord-Holland aanvragen van gecertificeerde vuurwerkbedrijven in behandeling. Deze bedrijven moeten toestemming vragen voor het afsteken van professioneel vuurwerk ter gelegenheid van een festiviteit of evenement.
Wanneer een ondernemer een verkooppunt voor vuurwerk wil starten, moet de betreffende gemeente daar toestemming voor geven. Voor een overzicht van de verkooppunten kunt u de kaart op ons Digitaal Loket raadplegen.
Afhankelijk van de hoeveelheid vuurwerk die wordt opgeslagen, moet een melding worden gedaan ofwel een vergunning worden aangevraagd. De OD NZKG neemt de melding of aanvraag in behandeling. De toestemming voor het opslaan van vuurwerk is voor onbepaalde tijd zolang er niets in de bedrijfsvoering verandert.
Milieu-inspecteurs controleren jaarlijks de opslag van vuurwerk aan de eisen van het Vuurwerkbesluit. In het tweede deel van ieder kalenderjaar, in de aanloop naar de verkoopdagen in december en ook tijdens de verkoopdagen kunnen ondernemers een inspectie verwachten van milieu-inspecteurs van de OD NZKG.
In de gemeenten Amsterdam, Diemen en Haarlemmermeer is naast toestemming voor het opslaan van vuurwerk ook een verkoopvergunning voor vuurwerk vereist. Deze verkoopvergunning moet jaarlijks opnieuw worden aangevraagd door ondernemers, vóór 15 september.
De OD NZKG verleent, namens de provincie Noord-Holland, uitsluitend aan gecertificeerde vuurwerkbedrijven toestemming voor het beroepsmatig afsteken van vuurwerk, volgens het Vuurwerkbesluit. Deze bedrijven mogen gedurende het jaar professioneel vuurwerk, consumentenvuurwerk en theatervuurwerk tot ontbranding brengen en zijn op de hoogte van de wet- en regelgeving.
Voor het afsteken van vuurwerk op een locatie binnen ons werkgebied dient een erkend vuurwerkbedrijf een melding bij ons in (voor een evenement met max. 200 kilo consumentenvuurwerk en/of max. 20 kilo theatervuurwerk) of vraagt om een ontbrandingstoestemming. Wij toetsen deze aan de (veiligheids)eisen die zijn opgenomen in het Vuurwerkbesluit. Hierbij wordt gekeken naar:
Aan een melding kunnen wij geen voorschriften verbinden en tegen een melding kan geen bezwaar worden gemaakt. Afhankelijk van de locatie adviseren wij de organisator onder meer om omwonenden te informeren over de inhoud van het vuurwerkevenement en de eventuele hinder die dit met zich mee kan brengen. Wij brengen de betreffende burgemeester, veiligheidsregio en het ministerie I&M (ILT) op de hoogte van het afgeven van dit akkoord. De burgemeester heeft in dit geval de mogelijkheid om via de plaatselijke verordening het afsteken van vuurwerk te verbieden in het kader van de Openbare Orde.
Voor het afsteken van professioneel vuurwerk zijn vaak meerdere vergunningen vereist afhankelijk van de locatie, gebeurtenis en het aantal bezoekers. We raden ondernemers daarom aan het plan voor te leggen aan de gemeente waarbinnen men professioneel vuurwerk wil gaan afsteken.
Voorafgaand aan het indienen van een aanvraag of het doen van een melding voor het afsteken is het ook noodzakelijk dat de opdrachtgever of het vuurwerkbedrijf nagaat of het volgens de Wet natuurbescherming is toegestaan vuurwerk af te steken. Zie hiervoor de website van de Omgevingsdienst Noord-Holland Noord.